Kirkkonummelaisten hyvän olon
puolesta kohta 30 vuotta.

Liikuntasuositukset

Aikuiset

Aikuisille suositellaan

Luuliikuntaa, lyhyissä 10 - 20 minuutin lyhyissä jaksoissa 3-5 kertaa viikossa. Voimaharjoittelua 60 min 2-3 kertaa viikossa riittää jo luiden vahvistamiseen. Luuliikuntamuotoja ovat lajit jossa luustoon kohdistuu iskuja ja tärähdyksiä, esim. pallopelit, lenkkeily, jumpat ja tanssit.

Kestävyyvliikuntaa 30-60 min 3-5 kertaa viikossa.

Kestävyys tarkoittaa niitä ominaisuuksia, joiden avulla ihminen jaksaa rauhallista, kohtuullisen kuormittavaa tai reipasta liikuntaa mahdollisimman pitkään ja
kestävyysliikunta on esim. lenkkeily, ylämäki- ja porraskävely, pyöräily, sauvakävely, uinti ja vesijuoksu.

Lapset 13-18

Lapsilla ja nuorilla liikuntaa tulisi olla päivässä ainakin 1h 30 min, ja puolet siitä tulisi olla reippaasti tapahtuvaa liikuntaa. Joka päivä tulisi hengäsyä ja nostaa hieman sykettä, esim. reippaalla kävelyllä tai pyöräilyllä. Lihaksia tulisi kuormittaa 3 kertaa viikossa, esim. harrastuksissa. Lasten ja nuorten olisi hyvä liikkua aina kun mahdollista, jotta pysyy pirteänää ja tulisi myös välttää pitkään istumista.

Ikääntyvät

Tasapainoa ja ketteryyttä kehittävää liikuntaa sekä voimaharjoittelua yhteensä 2-3 kertaa viikossa. Yksittäisten harjoituskertojen ei tarvitse olla pitkäkestoisia, 30 minuuttia riittää hyvin. Kävelyä suositellaan päivittäiseksi liikuntamuodoksi.

Tasapainon kehittämiseen on olemassa ohjattuja liikuntaohjelmia joita esimerkiksi eri salit tarjoavat, mutta samoja taitoja voi harjoittaa mukavasti tanssin tahdissa tai luonnossa liikkuessa. Venyttelyt ja jooga ylläpitävät notkeutta ja koordinaatiokykyä.

Lisätietoa suosituksista löydät UKK-instituutin sivuilta

Teksti Emmi 29.03.2019 , Kisakallion opiskelija

Suosittele meitä

Facebook Twitter 0Jaa